Meriarkeologian peruskurssi

Suomen meriarkeologinen seura järjestää NAS-intro peruskurssin meriarkeologiasta kiinnostuneille.

NAS eli Nautical Archaeological Society on Englannista lähtöisin oleva, maailman johtava meriarkeologian koulutusjärjestö, jota Suomessa edustaa Suomen meriarkeologinen seura. NAS-kurssit ja -tutkinnot muodostavat nousujohteisen koulutusjärjestelmän, jonka suorittaminen antaa edellytyksiä osallistua meriarkeologiseen tutkimukseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

NAS-intro kurssin tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat meriarkeologian perusteisiin, yleisimpiin menetelmiin sekä siihen liittyvään lainsäädäntöön. Kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat NAS-kortin todisteeksi suoritetusta kurssista sekä seurojen (NAS & MAS) ensimmäisen vuoden jäsenyyden.

Opetuksesta vastaa Suomen NAS senior tutor, meriarkeologi Kalle Virtanen. Opettajina toimivat mm. intendentti Maija Matikka Museovirastosta sekä Suomen meriarkeologisen seuran asiantuntijat.

Aika: lauantaina 20.4.2024 klo 9-16

Paikka =
Lahti City ja tarkemmin Kumppanuustalo Fellmannia, Kirkkokatu 27, Lahti (tila: "Opus" 2krs.) Hansaparkki (Trio) tai kirjaston parkkipaikka lähellä.

Kauempana asuvilla mahdollisuus osallistua etänä: TEAMS-linkki

Ilmoittaudu

Hinta: kurssin hinta on 100€, joka sisältää MAS ry liittymismaksun 25€ sekä jäsenmaksun 25€ vuodelle 2024. Hinta sisältää myös NAS:n ensimmäisen vuoden jäsenyyden ja todistuksen (NAS-suorituskortti). Mikäli olet jo maksanut kuluvan kauden MAS ry jäsenmaksun, kurssin hinta on 50€. Kertaaminen on jäsenille ilmaista!
Ilmoittautuminen 18.4.2024 mennessä tästä.

Paikanpäälle tuleville on tarjolla lounas-&kokouspaketti hintaan 20€ henkilö, jonka jokainen maksaa itse ravintolaan. Paketti sisältää kahvia/teetä ja vettä kokoustilassa koko päivän sekä buffet-lounaan ravintola Fellmannissa.


Kurssille mahtuu noin 30 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kurssin ohjelma:

09.00 Johdanto päivän ohjelmaan, MAS:n ja NAS:n toiminnan esittely

09:30 Tietolähteet: MAS.fi, Hylyt.net, Kyppi.fi, Ilppari, sukellusilmoitus.fi, inventoitu.fi, Sketchfab,  jne...

10.00 Vedenalaista kulttuuriperintöämme säätelevä lainsäädäntö ja viranomaiskäytännöt

12.00 Lounastauko

12.30 Yleisesittely arkeologiasta tieteenalana ja siitä miten vedenalainen arkeologia ja meri-arkeologia toimivat sen osa-alueina

13.15 Erilaiset kohdetyypit meriarkeologiassa (hylyt, väyläesteet, laiturirakenteet, ym) sekä ajoituksessa käytettävät perusmenetelmät

14.00 Kahvitauko

14.15 Vedenalaisarkeologisten kohteiden dokumentoinnissa käytettävät perustekniikat

15:00 Fotogrammetrian alkeet ja (video) kuvaaminen sitä varten.

15.30 Tunnetuimpien meriarkeologisten kohteidemme ja MAS:n tutkimusten esittelyä, Q&A

16.00 Kurssin päättäminen

HUOM: Kurssilla opitun vamentaminen tehdään verkossa 1kk. sisään kurssin päättymisestä.

Share