Seura

Suomen meriarkeologinen seura ry - Finlands marinarkeologiska sällskap rf - Maritime Archaeological Society of Finland (MAS) on perustettu vuonna 1995 tarkoituksenaan edistää vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimusta, sen suojelua sekä siihen liittyvää koulutus- ja harrastustoimintaa. Seura on Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) jäsenseura ja toistaiseksi ainoa UNESCO:n akreditoima suomalainen tieteellinen seura. Meriarkologinen seura on alan johtavia tutkimusinstituutioita koko maailmankin mittakaavassa. Seuraan kuuluu nykyisin noin 200 henkilöjäsentä ja useita yhteisöjäseniä. MAS on yleishyödyllinen yhdistys, jolla on poliisin lupa kerätä rahoitusta sekä verottajan nimeämispäätös yhteisöverovapaista lahjoituksista. Seuran toiminta perustuu 100% vapaaehtoistyöhön.

MAS:lla on rekisteröity aputoiminimi Meriarkeologinen Instituutti - Marinarkeologiska Institutet - Maritime Archaeological Institute, joka toimii seuran hallituksen ohjauksessa. Instituutin toimintaa johtaa seuran hallituksen nimittämä toiminnanjohtaja. Lisäksi seuran hallitus voi nimittää Instituutille tieteellisen johtajan.  MAS:n ja Instituutin esittelykalvot:

 
 

Seuran tarkoitus

Seuran tarkoituksena on edistää ja tukea meriarkeologian tieteellistä tutkimus- ja harrastustoimintaa sekä parantaa kansalaisten tietoutta vedenalaisesta kulttuuriperinnöstämme. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura:
-    harjoittaa ja kehittää meriarkeologista tutkimus ja näyttelytoimintaa
-    järjestää meriarkeologista koulutus-, tiedotus-, julkaisu- ja harrastustoimintaa
-    tekee yhteistyötä yliopistojen ja muiden tiedeyhteisöjen, alan harrastajien, viranomaisten sekä alan kansainvälisten toimijoiden kanssa
-    tekee alaa koskevia aloitteita, lausuntoja tai kannanottoja
-    edistää vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelua ja sen saavutettavuuden parantamista kansalaisille
 

Seuran arvot

1. Avoimuus

2. Riippumattomuus

3. Kansainvälisyys

 

Seuran toiminta

Seuran toiminnalle keskeistä on yhteistyö eri viranomaistahojen kuten Museoviraston, Metsähallituksen tai eri ministeriöiden kanssa, kuten myös Helsingin ja Turun yliopistojen kanssa. Lisäksi MAS toimii kiinteässä yhteistyössä mm. UNESCO:n, Nautical Archaelogy Societyn, Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan ja seuran sisarjärjestöjen kuten Suomen Merihistoriallisen Yhdistyksen sekä omien yhteisöjäsentensä kanssa. Seuran toimintaan kuuluu meriarkeologisen kenttätyöleirin järjestäminen vuosittain heinäkuun alussa sekä tutkimusmatkat touko- ja elokuussa. Lisäksi seuran vapaaehtoiset tekevät kymmeniä tutkimusretkiä ympäri vuoden. Seura järjestää meriarkeologian peruskurssin (NAS-Intro) joka kevät ja syksy. Meriarkeologian kenttätyökursseja (NAS-Part1-3) järjestetään kysynnän mukaan vuosittain. Seura järjestää jäsentapaamisia tai osallistuu alan seminaareihin vähintään joka kuukausi.

Seuran oma tieteellinen tutkimusstrategia on Itämeren hylkyjen 3D-ontologian täydentäminen, johon pääosa tutkimuksestamme kohdistuu.

Meriarkeologisen Instituutin toiminnan käynnistämistä varten seura hakee rahoitusta instituutin toiminnanjohtajan palkkaamiseksi. Instituutin keskeinen tehtävä on vastata kansainvälisen kiinnostuksen myötä kasvaneisiin vaatimuksiin kenttätyökurssien ja -tutkimusten järjestämisestä niin kotimaisille kuin ulkomaisille yliopistoille ja alan tutkijoille. Instituutin toiminnanjohtajan tehtävänä olisi edistää ja koordinoida myös pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumista sekä hakea rahoitusta eri lähteistä niin nykyisen toiminnan mahdollistamiseksi kuin pitkän aikavälin tavoitteiden realisoimiseksi. 

 

Pitkän aikavälin tavoitteet

Seuran tavoitteena on saada "Hylkyakvaariohanke" realisoitua vuosikymmenen loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa hylkyakvaarion perustamis- ja ylläpitokonsortion muodostamista sekä vähintään rahoitussitoumusten keräämistä eri tahoilta. Hylkyakvaarion keskeinen merkitys on olla Suomen meriarkeologisen toiminnan keskipiste ja esittelypaikka, jossa meriarkeologinen tutkimustyö itsessään ja sen tulokset tuodaan avoimesti yleisön koettavaksi reaaliajassa. Tavoitteena on maailman mittakaavassa huomiota saavuttavaa arkkitehtuuria edustava ympärivuotisesti toimiva "Heurekamainen" toimintakeskus, jonka joka kerta ainutlaatuista, imersiivistä vierailijakokemusta tultaisiin ihailemaan ympäri maailmaa. Konkreettisena tavoitteena on saada joka kolmas Vasa-museon vierailija käymään myös Hylkyakvaariossa.

 

Temme yhteistyötä mm.