Tutkimus

Seuramme tutkimustoiminta on varsin aktiivista, merkittävää ja monipuolista. Teemme yhteistyötä alan kaikkien kotimaisten toimijoiden ja useiden kansainvälisten tahojen kanssa. Oman tutkimusstrategiamme toteuttamisen lisäksi, teemme kenttätöitä alan akateemisille tutkijoille sekä viranomaisille ja mahdollistamme kansalaistieteen tekemistä erilaisilla palveluilla kuten inventoitu.fi ja sukellusilmoitus.fi.

Seuramme tutkimusstrategian keskiössä on Itämeren hylkyjen ontologia, jolla tarkoitamme kaikkien yli 100 vuotta sitten uponneiden hylkyjen tieteellistä kuvantamista, kolmiulotteisen virtuaalimallin tekemistä ja hylkyjen alustavaa luonnontieteellistä ajoittamista radiohiili- ja dendrokronologisin menetelmin.

Meriarkeologinen seura on alan johtavia avoimen tieteen (avointiede.fi) toimijoita ja se on tutkimustoimintamme keskeisin arvo, joka kaikkien toimintaamme osallistuvien on allekirjoitettava. Seurassamme avoimuus tarkoittaa paitsi kaikille avointa ja läpinäkyvää toimintakulttuuria, myös kaiken datan ja siitä jalostetun tiedon avointa julkaisemista ns. Creative Commons -lisenssillä seuramme omassa tutkimusaineistoportaalissa mas.mikrojebe.fi, jossa on jo yli 100 hylyn aineistot - yhteensä yli 12TB dataa!

Fotogrammetriasta on nopasti tullut meriarkeologian johtava "ei-kajoava" tutkimusmenetelmä, mutta tieteellisellä tarkkuudella suoritettuna se vaatii erittäin tehokkaan työaseman. Seuramme "Fotogrammeriapalvelu" tarjoaa kaikille seuralaisillemme erittäin tehokkaan ja etäkäytettävän fotogrammetriatyöaseman veloituksetta käyttöön sekä "riittävästi" verkkolevytilaa niin laskentaprojektin toteuttamiseen kuin aineistojen tallettamiseen jälkipolville. "Visuaalinen indeksi" mallintamiimme hylkyihin löytyy tällä hetkellä vain Sketchfab.com -palvelusta.

Jäsenemme tekevät päivän tai parin tutkimusmatkoja viikoittain, mutta seuramme laajemmiksi kenttätyöjaksoiksi on vakiintunut:

  • Helatorstain pitkä viikonloppu, jolloin teemme noin neljän päivän tutkimusmatkan
  • Heinäkuun ensimmäinen viikko, jolloin pidämme yhdeksän päivän kenttätyöleirin
  • Elokuun viimeinen (pitkä) viikonloppu, jolloin teemme noin neljän päivän tutkimusmatkan

Edellisen leirin tunnelmista löytyy bloggaus täältä.

Työmme tuloksia esittelemme erilaisissa tieteellisissä ja muissa seminaareissa kuten Museoviraston vuotuisilla kaivauspäivillä tai yhdessä Merihistoriallisen yhdistyksen kanssa järjestämillämme Merihistorian Päivillä. Hylkyontologiahankkeen edetessä täydennämme hylkyjen kotisivuja mas.fi/julkaisut -osiossa, josta löytyvät myös vuotuiset kenttätyöraportit.

Lisätietoja: mas@mas.fi

 

Showcase by Suomen Meriarkeologinen Seura ry. on Sketchfab