Merihistorianpäivät Turussa, Forum Marinumissa 22.-24.3.2019

Tämän vuotinen teema tarjoaa useita näkökulmia merellisen elämän, työn ja yritystoiminnan analysointiin. Merenkulussa on aina ollut säiden ja karikoiden lisäksi taloudellisia ja sosiaalisia riskejä. Suhdanteet vaihtelivat, sodat ja merirosvot toivat tuhoa, miehistö saattoi olla taitamatonta, uppiniskaista, lakkovalmista tai kapinoivaa.

Merenkulussa resurssit ja riskit saattoivat kytkeytyä toisiinsa esimerkiksi salakuljetuksessa, joka oli laitonta mutta saattoi tuoda suuria tuloja. Merenkulun riskien hallinta on näkynyt laivanrakennuksen edistymisenä, miehistöjen värväämisen, koulutuksen ja kohtelun muuttumisena ja voimavarojen yhdistämisenä. Tarkoitus on paneutua myös siihen, miten merenkulun riskien jako ja resurssien kokoaminen ovat tapahtuneet paikallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa?

Merihistorian päivien esitelmät muodostavat rungon vuonna 2020 julkaistavalle vertaisarvioidulle tieteelliselle aikakauskirjalle Nautica Fennicalle, jonka teema on myös Merenkulun riskit ja resurssit.

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tuolta: https://www.smhy.fi/fi/toiminta/merihistorian-paivat/merihistorian-päivät-2019

Share