NAS part 3 Tervan valmistaminen

NAS Part 3 "muinaistekniikat" moduli tervan valmistuksesta

NAS koulutuskokonaisuuden (Intro, part 1-2-3) suorittamista tavoitteleville ja muillekin kiinnostuneille on tarjolla harvinaista herkkua, kun Sotkan ylläpitoon keskittynyt Viikinkiajanlaiva ry ja MAS järjestävät NAS Part 3 koulutuskokonaisuuteen kuuluvan "muinaistekniikoiden" kurssin hautatervan tekemisestä.

Koulutus on osittain englanniksi eli lähinnä NAS osuudet, mutta suomeksikin selviää. Kurssi kestää koko päivän eli 7-8 tuntia ja on suurelta osin ulkona. Tapahtuman on syytä varustautua "raksavaatetuksella", joka voi tervaantua ja omilla eväillä.

Mäntytervan eli prof. Kaukiaisen mukaan "puukonsentraatin" rooli on ollut merkittävä merenkulun histroriassa ja erityisesti juuri Suomelle, koska Englannin kuninkaallisen amiraliteetin mäntytervapäätöksen jälkeen Suomalaiset tuottivat jopa yli 90% Euroopan tervamarkkinoiden tervasta ja lähes kaiken Englannin laivaston tervasta, jota kului jo 1700-luvun loppupuolella yli 100 000 tynnyriä vuodessa. Asiasta on erinomainen tutkimus täällä: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/03585522.1974.10407788

Tarkempi paikka ja aika lähetetään ilmoittautuneille.

Ilmoitautuminen Davidille: cleasbydm@hotmail.com

Ja tässä vielä Davidin tekemä tarkempi ohjelma & esittely englanniksi: PDF iconnas-part3-tar.pdf

Share