ISO kiitos kaikille MAS:n vuoden 2020 kenttätyöleirin mahdollistaneille ja siihen osallistuneille!
Leirin löytötavarat alkavat löytää omistajilleen, selkäni suoristua ja maan pinta tuntua tutulta yhdeksän päivän heilumisen jälkeen. Itselläni jäi leiristä myös ainakin vähän parempi fiilis kuin vuosi sitten ja siitä kuuluu ISO kiitos kokeille (Kati & Hanna) sekä Sanna-tsupparille, jotka huolehtivat riittävästä ja maittavasta ruoasta sekä juomasta. Pizzakammokin alkaa jo hellittää :-) Erikseen pitää kiittää myös kippareita & miehistöjä, jotka uhrasivat aluksiaan ja aikaansa leiriä varten. Sama pätee UWIS-porukkaan ja heidän tarjoamaansa mahdollisuuteen tutustua UWIS-järjestelmän toimintaan. Kiitokset kuuluvat oikeasti myös kaikille leirin 35 osallistujalle, jotka tulivat loistavasti toimeen keskenään leirin varsin vaihtelevissa oloissa.
Leirimme laivasto yhteiskuvassa Porkkalan Merisatamassa
MAS-kenttätyöleirin sukellustukialuslaivaston koko tonneissa ja määrä (6 alusta +apuveneet) oli varmaan taas uusi Suomen ennätys! Aluksille majoittui yhteensä 35 henkeä, eivätkä kaikki punkat olleet edes käytössä! Tämä oli aivan upea suoritus aluksensa käyttöön tarjonneilta sukellusseuroilta kuten H2O:n Deko, Sukeltajat ry:n Maija sekä Nousu:n Vuoksi. Toki Saarisen Vesan sponsoroima Stella toimi hienosti lippulaivana ja vakaana alustana mediaväelle - sen tilavaa saunaa unohtamatta; eikä Rokan Hannun Estelle II ollut lainkaan hunompi paikka nauttia aamiaista, kun Vuoksessa ei ole pentteriä laisinkaan.
Sää oli vielä edellisvuottakin haasteellisempi, tuulen noustessa miltei myrskylukemiin ja pyöriessä milloin mistäkin suunnasta. Yksi opetuksista ensi vuottakin varten on vielä selkeämpi varautuminen eri tuuliin. Luonnonvoimien vastarinnasta huolimatta, saimme kuitenkin paljon kaikenlaista aikaiseksi. Ajoitusnäytteitä kerättiin puolen tusinaa neljästä eri hylystä, vahvistettiin yksi hylky arkistointivirheeksi ja uusittiin hykypuiston infrastruktuuria merkittävästi. Medianäkyvyys on koko tieteenalan kannalta hyvin tärkeää ja sitäkin saatiin taas koko valtakunnan tasolla, kun YLE:n kaikki toimitukset kävivät paikalla.
Leirille osallistuneilta toivon palautetta lomakkeella, joka löytyy täältä. Jos joku, joka ei ollut leirillä, haluaa kertoa miksi ei tullut tai miten leiriä pitäisi kehittää, että se kiinnostaisi enemmän, voi tehdä sen sähköpostilla osoitteeseen mas@mas.fi.
YLE:n suomenkielinen uutislähetys leiristä (noin 3½ min) löytyy täältä. Radio Suomen iltapäivän haastattelu puolestaan täältä ja YLE:n verkkotoimituksen noin 40min suoran lähetyksen nauhoite täältä. Ruotsinkielisen YLE:n illan uutisissa ollut minuutin pätkä puolestaan on täällä.
Tänä vuonna tarkoitus oli keskittyä nimenomaan ajoitus- ja lastinäytteiden ottamiseen hylkypuiston hylyistä - erityisesti Tynnyrihylystä. Päätavoite saavutettiin eli Tynnyrihylystä saatiin kolme kairausnäytettä puuosista, sekä neljä sedimenttinäytettä tynnyrien sisällöistä ja yksi vertailunäyte niiden ulkopuolelta lastitilasta. Lisäksi saatiin yksi kairausnäyte Pampskatan-1 ja Linjatauluhylyn syvemmästä osasta.
Menetelmäkehitys oli toinen keskeinen tavoite ja kairaustekniikan kehittäminen "sukellus per näyte"-tasolle onnistui myös. Leirin aikana huomattiin, että haastavinta kairaustoiminnassa on itse kairaimen kiinnittäminen kohteeseen, eikä se ole syvemmissä kohteissa kovin helppoa ilman sukellusparin apua, koska pintaan saakka ulottuva paineilmaletku kohdistaa kairaimeen sitä enemmän nostetta mitä syvemmällä toimitaan.
Työmenetelmien kehittämisen alle kuului myös UWIS-järjestelmän kokeilu tarkkuusinventoinnissa. Alustavat tulokset olivat varsin lupaavia, mutta valitettavasti liian koviksi yltyneet tuulet lyhensivät testiä vain yhteen päivään, joten UWIS-järjestelmän koko potentiaalia ei vielä päästy kunnolla verifioimaan.
Kolmas keskeinen tavoite oli toiminnan jatkuvuuteen, julkisuuteen ja koulutukseen liittyvät tavoitteet. Mielestäni nekin saavutettiin vähintään kohtalaisesti eli meillä oli leirillä ilahduttava määrä aiemmin mukana olleita, joka mielestäni kertoo, että olemme onnistuneet voittamaan ainakin heidän luottamuksensa mielekkään toiminnan tarjoamisessa. Tiedostan kuitenkin, että luottamus on voitettava joka kerta uudestaan ja uskon, että viime- ja tämänvuotisten kokemusten perusteella osaamme suunitella ja toteuttaa vieläkin paremman leirin ensi vuonna 2021.
Lerin kuvasatoa löytyy galleriastamme: https://www.mas.fi/fi/galleria/mas-kenttatyoleiri-2020-porkkalan-hylkypuistossa ja kunhan saamme kerättyä materiaalit kokoon, niin julkaisemme niitä lisää täällä.