Sijainti kartalla suhteessa muihin muinaisjäänteisiin
Suoritetut tutkimustoimenpiteet
Hylkykohdetta tutkittiin kajoamattomin menetelmin Meriarkeologisen seuran Itämeren hylkyjen 3D-ontologiaa varten. Hylkyä kuvattiin 4k videolla (Topi Sellman) ja 4k & FHD stereovideolla (Markku Luoto) sekä otettiin kaksi vuolunäytettä radiohiiliajoitusta varten: yksi perävantaasta ja toinen perästä katsottuna ensimmäisestä styyrpuurin kaaresta. Valitettavasti Topin kuvaama materiaali tuhoutui osittain muistikorttivaurion takia, joten nykyinen 3D-malli perustuu vain Markun heikompilaatuiseen kuvamateriaaliin. 3D-mallin raakaversio sisältää noin 12 miljoonaa monikulmiota ja on kooltaan noin 300MB. Sketchfabiin ladattu versio on noin kolmanneksen tätä pienempi tilimme 200MB rajoituksen takia. Ajoitusnäytteiden radiohiilianalyysi valmistunee huhtikuussa 2024.
Kohteen kuvaus
Hylyn keskikohta on noin 7,5m syvyydessä, koko hylkyalueen olessa on noin 17 metriä pitkä. Leveimmillään hylkyalue on noin 5m ja aluksen kölilinja/keulakulma on länsiluoteeseen, noin 300/120 astetta, perän ollessa itäkaakossa. Paapuurin kylki nousee keulassa ja perässä selvästi irti pohjasta, parhaimmillaan jopa yli metrin, mutta styyrpuurin kylki on aivan perää lukuunottamatta kaatunut pohjalle ja osin hautautunut pohjasedimentteihin. Hylyssä ei ole viitteitä irtoesineistä.
Hylky on limisaumainen ja pääosin pehmeästä puulajista rakennettu. Kaaren vuolunäyte jätti vaalean jäljen. Perävantaan vuolujälki jäi tummaksi. Kylkilaudoitus on nykytilassa noin tuuman paksuista lautaa ja melko leveää, paikoin jopa 0,35m. Kaariväli on melko harva ja kaaret melko kapeita nykytilassaan. Hylyssä ei ole sisäpuolista laudoitusta, kansipalkkeja tai minkäänlaisia polvia näkyvissä. Myöskään sikokölistä ei ole merkkejä. Perävannas on pystyssä noin 2,5m korkeudelle pohjasta, se on hyvin kevytrakenteinen, eikä siinä ole merkkejä peräsimen kiinnityksistä (saranoista).
Keulavannas on kaareva ja vielä perävannastakin ohuempi. Keulavannas on tunnistettu siinä näkyvien päättyvien lautojen upotuskolojen perusteella. Säilynyt osa on pituudeltaan noin 3m. Se makaa paapuurin kyljen päällä hieman keulasta perään päin. Köli näyttää ehjältä perävantaasta "vedenleikkaajaan" ja sen pituus on noin 16,4m mallista mitattuna. Takilasta tai airoista/tuhdoista ei niin ikään ole merkkejä. Kylkilankuissa on naulanreikiä sekä niiden päissä, mistä ne on kiinnitetty keula- ja perävantaisiin, että pitkällä sivulla, mistä ne on kiinnitetty toisiinsa. Nauloista ei ole mitään jäljellä.
Hylyn ulkolaudoitusta tarkastellessa, lautojen saumat näyttävät olevan koholla. Aluksen perä on hyvin kapea ja korkea. Perävannas vaikuttaa suoralta. Hylyssä ei ole havaittavissa paino- tai muutakaan lastia. Myöskään tiiliä tai muuta tulisijaan viittaavaa ei ole näkyvissä, joskin sellaisia voi olla pohjasedimentteihin hautautuneena.
Alustava tulkinta
Hylyn 3D-malli
Kuvia hylystä
Hylyn perä ja perävannas sisältä eli keulasta päin katsottuna |
Hylyn perä paapuurin ulkopuolelta ja perämela? |
Hylyn perä styyrpuurin ulkopuolelta hyvin erottuvin naulanrei'in |
Kylkilaudoituksen naulanreikiä löytyy myös lautojen saumoista |
Hylyn perä ja perävannas sekä kaksi kaarta ylhäältä |
Kylkilaudoituksen paksunnoksia saumojen kohdilla |
Keulavantaan katkennut ylempi osa ja kylkilautojen liitoskoloukset |
Hylkyn kölisuunta on länsiluoteeseen jolloin perä on itäkaakossa |
Viimeisin muokkaus 26.1.2024
Sivun historia PDF-tiedostoina:
elmdal_langholmen_mvid1497_2024-01-26_mas.fi_.pdf