Sijainti kartalla suhteessa muihin muinaisjäänteisiin
Suoritetut tutkimustoimenpiteet
Tutkimuksen tarkoitus oli Suomen meriarkeologisen seuran keräämän Itämeren hylkyjen 3D-ontologian täydentäminen. Hylky paikannettiin GPS:n ja Kyppi.fi-palvelun koordinaattien avulla, jotka osuivat suoraan hylyn matalampaan osaan. Hylkyalueen aluerajaus kattaa hyvin myös syvemmän osan rakenneosat. Hylkyaluetta tutkittiin viistokaikuluotaamalla sekä sukeltamalla ja vain kajoamattomin menetelmin näkyvyyden ollessa erinomainen. Hylkyä kuvattiin 4k videolla (Topi Sellman) ja 4k & FHD stereovideolla (Markku Luoto). Kuvaus suoritettiin rakenneosien ja artefaktien kohdilla alle metrin etäisyydeltä, mikä tarkoittaa, että kuvan erottelukyky on parempi kuin ihmissilmän vastaavalta etäisyydeltä. Osat yhdistävää pohjaa kuvattiin 2-3m. etäisyydeltä. Painolastikasan koillispuolella olevasta isommasta rakenneosasta (annotaatio #9) otettiin pieni vuolunäyte radiohiiliajoitusta varten, jonka tulokset näkyvät oheisessa kuvassa. Lisäksi havainnoitiin yleisesti puumateriaalin laatua ja rakenneosien kiinnitysmenetelmiä. Koko hylkyalueesta tehtiin 3D-malli, jossa on yhteensä 10 091 kuvaa ja joista muodostetussa 3D-mallissa on yli 30 miljoonaa monikulmiota, kooltaan noin 1,8 GB. Sketcfabiin ladattu versio jouduttiin pienentämään noin neljännekseen täydestä tarkkuudesta. Tällä sivulla olevat kuvat on poimittu Luodon ja Sellmanin kuvaamasta 4k materiaalista. Kaikki lähdemateriaali ja tulokset löytyvät yllä annetusta "tutkimusaineisto"-linkistä.
Kohteen kuvaus
Pohjan syvyys on matalimmassa osassa noin 11-12 m. ja syvimmät jäänteet löytyivät noin 25 m. syvyydestä. Hylky on pahoin hajonnut ja sen ainoat säilyneet kokonaisuudet lienevät painolastikivien alla. Painolastikasa on lähes itä-länsi suuntainen, mutta siitä ei erotu mitään, minkä perusteella voisi päätellä kumpi pää on keula ja kumpi perä. Painolastikivien välistä pilkistää muutamia kaarien päitä sekä lankkuja. Painolastin alta on havaittavissa puisia rakenneosia noin 15 m. matkalta. Hajallaan olevista rakenneosista voidaan varmasti tunnistaa vain ankkuripeli (annotaatio #5) ja pohjatukki (annotaatio #6) sekä mahdollisesti keula/perävantaan pala (annotaatio #7), pumpun putken puolikas tai siitä lähtevä vesikouru (annotaatio #13) ja keulavantaan pala (annotaatio #14). Ainoa näkyvissä oleva artefakti on ilmeisesti metallinen (pronssinen?) pata (annotaatio #11). Painolastikasan koillispuolella olevasta isommasta rakenneosasta (annotaatio #9) otettu vuolunäyte vaikuttaa havupuiselta, vuolujäljen ollessa vaalea.
Aiemmat tutkimukset
Hylky löytyi irtolöytöjen (kaksi pronssista kolmijalkapataa, SMM62003: 1 ja 2) nostopaikkaa tarkistettaessa vuonna 2003 (raportti). Kohteella tehtiin lähinnä pintapoimintaan verrattavissa oleva koekaivaus vuonna 2007 (raportti), jolloin löytyi myös prossinen kannu (SMM82007). Hylkykohteesta nostetut esineet löytyvät Finnasta em. tunnuksilla:
Mielenkiintoista on, että ehjemmän padan (SMM62003:1) sisäraunasta löytyy samanlainen valumerkki, kuin vielä hylkykohteessa olevasta padasta. Tuossa toisessakin jo nostetussa padassa (SMM62003:2) löytyy samasta paikasta fragmentti, joka viittaa siinä olleeseen samanlaiseen merkkiin. Tästä voitaneen päätellä, että kaikki kolme pataa on valettu samassa paikassa.
Alustava tulkinta
Hylyn 3D-malli
Kuvia hylystä (kuvat saa suurennettua klikkaamalla niitä oikealla hiirennäppäimellä ja valitsemalla "avaa uudella välilehdellä)
Ankkuripelin tukki | Pata ylhäältä | Pohjatukki | Tiiliä ja painolastikiviä |
Erikoista materiaalia | Porrastettu kaaren pala | Perä/keulavantaan osa? | Painolastikivet sukeltajan silmin |
Viimeisin muokkaus 20.8.2024
Sivun historia PDF-tiedostoina: