Lehmäsaaren pohjoispuolen hylyt (Kotka) (St.Maria, Jollahylky, Tykkisluuppi)

Santakarin ja Lehmäsaaren välisissä karikoissa on havaittu neljän aluksen jäänteet, jotka vaikuttavat olevan peräisin Ruotsinsalmen meritaisteluista kuten perimätieto ja historialliset lähteet kertovat.
Sijainti (WGS84) ja viimeisen tarkastuksen päiväys: 
Lon 60° 25.9260' N, Lat 26° 58.6714' E // 27.elokuuta 2023
Syvyys & pituus & suunta: 
noin 2-12m. Koordinaatit Jollahylkyyn
Tutkimusryhmä ja raportoija: 
MAS ja Markku Luoto

Sijainti kartalla suhteessa muihin muinaisjäänteisiin

 

Suoritetut tutkimustoimenpiteet

Tutkimuksen tarkoitus oli Suomen meriarkeologisen seuran keräämän Itämeren hylkyjen 3D-ontologian täydentäminen. Hylyt paikannettiin GPS:n ja Kyppi.fi-palvelun koordinaattien avulla, jotka osuivat suoraan hylkyihin poislukien St. Marian hylky, jonka sijaintia on vaikea määritellä sen laajalle levinneen jäämistön takia. Hylkyaluetta tutkittiin sukeltamalla ja vain kajoamattomin menetelmin. Hylkyjä kuvattiin 4k ja FHD videoilla. Kuvaus suoritettiin alle metrin etäisyydeltä. Ajoitusnäytteitä ei otettu. Lisäksi havainnoitiin yleisesti puumateriaalin laatua ja rakenneosien kiinnitysmenetelmiä. Topi Sellman teki Jollahylyn (MVID#1114) liukulavettissa olevasta tykistä 3D-mallin, jossa on yhteensä 400 kuvaa ja joista muodostetussa 3D-mallissa on noin 2 800 000 monikulmiota, kooltaan noin 59MB. Markku Luoto optimoi ja annotoi mallin Sketchfabissä. Samoin tällä sivulla olevat kuvat on poimittu Markku Luodon kuvaamasta 4k materiaalista. Kaikki lähdemateriaali ja tulokset löytyvät yllä annetusta "masdownload"-linkistä ko. hylkykohteen hakemistosta.

 

Kohteen kuvaus

Hylkyalue sijaitsee Santakarin eteläpuolella ja Lehmäsaaren pohjoispuolella olevien karikkojen välissä. Alueelta tunnetaan neljän aluksen (St. Maria (MVID#1109), Jollahylky (MVID#1114), Tykkisluuppi (MVID#1116) ja Proserpina (MVID#1117)) jäännökset, joista kaksi (Jollahylky ja Tykkisluuppi) on aiemmin mallinnettu Kotkan Merikeskus Wellamon toimeksiannosta (Richard Eller). Pohjan syvyys hylyillä on noin 2-12 m. Koko hylkyalue on useamman hehtaarin laajuinen. Jollahylky ja Tykkisluuppi ovat niin lähekkäin, että niitä havainnoitiin yhdellä sukelluksella. Nämä kaksi hylkyä olivat myös kohtalaisen koherentteja kohteita, kun taas St. Marian jäänteet ovat levinneet niin laajalle alueelle, että sen mallintaminen fotogrammetrian keinoin vaatisi kokonaan oman tutkimuksensa. Missään tarkastetuista kolmesta hylystä (Proserpinalla ei sukellettu) ei havaittu juurikaan irtoesineitä - poislukien puiset rakenneosat, Jollahylyn tykki ja muutamat musketin kuulat.

 

Alustava tulkinta

Alustava tulkintamme on, että aiemmin määritelty kontekstitieto, jonka mukaan hylyt olisivat Ruotsinsalmen meritaistelussa tuhoutuneiden alusten jääteitä, saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Hylkyjen tarkempi tutkimus esimerkiksi historiallisiin lähteisiin vertaamista ja alusten identifiointia varten vaatisi yhteistyötä taisteluun perehtyneiden merihistorioitsijoiden kanssa. Jollahylyn liukulavetillinen tykki lienee toistaiseksi ainoa säilynyt kokonaisuus laatuaan ja herättää kysymyksen pitäisikö se nostaa ja konservoida jälkipolville? Matalan sijainnin takia jää-, biologinen- ja virtausvaikutus tuhoavat hylyn tai ainakin liukulavetin jo nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. St. Marian hylkyalueen kuvantaminen tapahtuisi ehkä parhaiten viistokaikumosaiikin tai sitten ROV:n avulla.
 
Jollahylky ja Tykkisluuppi on mallinnettu "Kohtalona Ruotsinsalmi"-näyttelyä varten 2019-2020 Richard Ellerin toimesta. Niiden Sketcfab-linkit ovat alla.

 

Jollahylyn tykin 3D-malli

Kuvia hylyistä (kuvat saa suurennettua klikkaamalla niitä oikealla hiirennäppäimellä ja valitsemalla "avaa uudella välilehdellä)

 

Jollahylyn tykki takaa

 

Musketin kuulia Tykkisluupissa

 

Kuva RIchard Ellerin Museovirastolle tekemästä Tykkijollan 3D-mallista

 

Jollahylyn tykki päältä

 

Viistokaikukuvaa St. Marian hylkyalueesta

 

Kuva Richard Ellerin Museovirastolle tekemästä Jollahylyn 3D-mallista

 

Viimeisin muokkaus 26.3.2024

Sivun historia PDF-tiedostoina:

PDF iconlehmasaaren_pohjoispuolen_hylyt_st-maria_jollahylky_tykkisluuppi_2024-03-26_mas.fi_.pdf

PDF iconlehmasaaren_pohjoispuolen_hylyt_stmaria_jollahylky_tykkisluuppi_2024-03-25_mas.fi_.pdf