Meriarkeologisen seuran juhlavuosi
Seuramme täyttää tänä vuonna 30v ja sitä juhlitaan 13.9. iltapäivän juhlaseminaarilla ja iltajuhlalla Suomenlinnassa. MAS:n perustaminen aloitettiin Aarholman hylkyjen (kuvassa) tutkimusleireillä 1993-1995. Hylkyihin voi ”sukeltaa” täällä. Lue lisää hylyistä maaliskuussa ilmestyviltä tutkimuskotisivuilta ja vuosikertomuksestamme. "Progressus progreditur" eli hylyt olivat kaikkea muuta, kuin mitä 90-luvulla luulimme.
Tulevaa toimintaa
Klubi-illat jatkuvat 25.2. Suomenlinnassa (+teams)
Samalla kaavalla kuin syksyllä eli tunnin alustus ja toinen tunti keskustelua kahvin ja pullan äärellä Suomenlinnan Merisalissa. Aina ei pysytä aiheessa, joka tällä kertaa on Borstön ja Jussarön hylyn tutkimushistoriat, joita Riikka Alvik on kaivellut esitykseen, mutta aina meillä on ollut hauskaa. Tarkemmat tiedot paikasta ja linkki (mutta ilman kahvia ja pullaa) on täällä.
Meriarkeologian peruskurssi eli NAS-Intro 22.3.
Pidetään niin ikään Suomenlinnan Merisalissa ja suosittelemme sitä kaikille, jotka eivät sitä ole vielä käyneet – varsinkin jos aiot osallistua myös kenttätyökurssille huhti-toukokuussa. Kurssille ilmoittautuminen (aukeaa 17.2.) ja tarkemmat tiedot löytyvät kotisivuiltamme täältä.
Seuran vuosikokous Suomenlinnassa 31.3. (+Teams)
Katsaus vuoden 2024 saavutuksiin sekä seuran vuosikokous pidetään nekin Suomenlinnan Merisalissa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi käsitellään Meriarkeologisen Instituutin perustamisen vaatimia toimenpiteitä. Kokouksen esityslista liitteineen löytyy kotisivuiltamme täältä.
Meriarkeologian kenttätyökurssi eli NAS Part-1 26.4. & 3.5.
Monesti siirretty kenttätyökurssimme on nyt kiinnitetty huhti-toukokuun vaihteen lauantaille. 26.4. on allaspäivä ja 3.5. teoriapäivä. Kurssi on käytännössä pakollinen itsenäisen ontologiatutkimuksen suorittamiseen, mutta on siitä paljon hyötyä myös muuhun kenttätyötoimintaamme osallistuville. Kurssille ilmoittautuminen (aukeaa 17.2.) ja tarkemmat tiedot löytyvät kotisivuiltamme täältä.
Avovesikauden tutkimusmatkojen ja kenttä-työleirin ilmoittautuminen on avattu täällä.
Aikataulua voi jo hyvinkin sanoa perinteiseksi eli toukokuun tutkimusmatka on 23.5-26.5. Pellingin saaristossa, kenttätyöleiri 28.6.-6.7. Jussarössä ja elokuun tutkimus-matka 22.8.-25.8. Saaristomerelle. Lue lisää kohteista ja tutkimusten tavoitteista kotisivuiltamme ja ilmoittaudu täällä mahdollisimman pian!
Uusia tutkimushankkeita
Edellisen jäsenkirjeen jälkeen on tiedepuolellakin tapahtunut paljon. Eero Saarinen käynnistelee hylkykahviprojektia, missä yhdistyvät aivan uusimmat perinnöllisyystieteen kahvigenomitutkimukset ja varsin perinteinen meriarkeologia tavoitteenaan selvittää mistä hylyissä olevat kahvinpavut olivat peräisin ja ovatko niiden edustamat kahvilajikkeet vielä olemassa? Seuramme tehtävänä on löytää ja noutaa kahvinpapuja eri hylyistä Eerolle, joten jos joku muistaa sellaisia hylyissä nähneensä, niin ilmoittakoon siitä mas@mas.fi.
James Fowler Itä-Carolinan Yliopistosta puolestaan tutkii 1600-1700 luvun laivatykkien elinkaaren loppupäätä eli pyytää apuamme vaurioituneiden tykkien löytämisessä. Pyynnön saatuani “virtuaalisukelsin” tietenkin G-A:lle ja sieltä löytyi ainakin kaksi haljennutta tykkiä, mutta tuleeko jollakulla mieleen muita potentiaalisia paikkoja veden alla tai päällä? Ideat niin ikään mas@mas.fi. James tulee toukokuussa Suomeen tykkejä tutkimaan ja seuramme vapaaehtoisia tarvitaan avustamaan tutkimuksissa.
Porkkalan Varmbådanin Uunihylky on noussut mielenkiintoiseksi kohteeksi Minna Koivikon ja ruotsalaisten kollegojensa “Lost Fleet”-hankkeessa. Niklas Eriksson on mallin, ajoituksen ja paikan perusteella päässyt aluksen mahdolliseen identifikaatioon kiinni ja minä yritän metsästää aiemman tutkimus- ja runsaan löytöhistorian hylkykotisivulle, joka (on vielä pahasti kesken mutta) löytyy täältä.
Opaspäivä Suomenlinnassa
Seuran näyttelytoiminta saa jatkoa ensi kesänä Suomenlinnassa! Tämä on ISO asia, että saamme toiminnastamme kertovan näyttelyn Suomen suosituimpaan turistikohteeseen. Haastamme jokaisen seuralaisen (jos luet tätä, se koskee myös sinua) mukaan edes päiväksi kertomaan harrastuksestamme. Avaamme vapaaehtoiskalenterin ensi viikolla, jolloin tulee myös lisätietoja. Näyttely pohjautuu pitkälti Mikael Ahlavuon johdolla Nötössä viime kesänä olleeseen näyttelyyn, mutta toki mukaan tulee uusia elementtejä Suomenlinnasta ja Gustav Adolfin hylkypuistosta.
Markku Luoto
puheenjohtaja@mas.fi