Sijainti kartalla suhteessa muihin muinaisjäänteisiin
Suoritetut tutkimustoimenpiteet
Tutkimuksen tarkoitus oli Suomen meriarkeologisen seuran keräämän Itämeren hylkyjen 3D-ontologian täydentäminen. Hylky paikannettiin GPS:n ja Kyppi.fi-palvelun koordinaattien avulla, jotka osuivat suoraan hylkyyn. Hylkyaluetta tutkittiin avannosta sukeltamalla ja vain kajoamattomin menetelmin . Hylkyä kuvattiin 4k videolla (Topi Sellman) ja 4k & FHD stereovideolla (Markku Luoto). Kuvaus suoritettiin alle metrin etäisyydeltä, mikä tarkoittaa, että kuvan erottelukyky on parempi kuin ihmissilmän vastaavalta etäisyydeltä. Mastonkengän lähellä olevasta kaaresta (annotaatio#15) otettiin pieni vuolunäyte radiohiiliajoitusta varten. Lisäksi havainnoitiin yleisesti puumateriaalin laatua ja rakenneosien kiinnitysmenetelmiä. Topi Sellman teki hylystä 3D-mallin, jossa on yhteensä 5600 kuvaa ja joista muodostetussa 3D-mallissa on yli 11 miljoonaa monikulmiota, kooltaan noin 612MB. Sketcfabiin ladattu versio jouduttiin pienentämään noin kolmannekseen täydestä tarkkuudesta. Markku Luoto optimoi ja annotoi mallin Sketchfabissä. Samoin tällä sivulla olevat kuvat on poimittu Markku Luodon kuvaamasta 4k materiaalista. Alustavan, poissulkevan AMS-radiohiiliajoituksen kalibroimaton radiohiili-ikä oli 323+/- 28 C14-vuotta. Oxcal kalibroitu tuloskäyrä on viereisessä kuvassa. Kaikki lähdemateriaali ja tulokset löytyvät yllä annetusta "masdownload"-linkistä.
Kohteen kuvaus
Pohjan syvyys hylyllä on noin 2,5 m. Hylkyalue on noin 20 kertaa 8 metriä ja lähes koillis-lounas suuntainen, perän (joka on määritetty perävantaassa olevien sarananpaikkojen perusteella) ollessa lounaassa eli avomeren puolella ja keulan koillisessa kohti rantaa. Pohjatukit ja kaaret ovat kauttaaltaan limisaumaisia. Vuolujälki on vaalea. Sikoköli on suurimmaksi osaksi näkyvissä ja siitä erottuu yksi mastonkenkä hieman keskilaivasta perään päin. Sikoköliin on salvottu pohjatukkien päällä lepääviä tukia noin metrin välein. Keula- ja perävantaan sekä styyrpuurin puolen kaarien perusteella hylky makaa vajaat 30 astetta paapuuriin kallistuneena eli vasen laita on noin 30-40 cm mudan sisässä (mitattu sondaamalla). Kuten 3D-mallista näkee, hylyn keula- ja peräosa kapenevat voimakkaasti ja jostain syystä molempien päiden viimeiset pohjatukit ovat irrallaan pohjalla hylyn styyrpuurin puolella. Styyrpuurin laita on muutamaa alinta kylkilankkua ja pohjatukkeja lukuunottamatta tuhoutunut. Hylyn paapuurin puoleista laitaa on sedimenttien alla säilynyt jopa neljän metrin etäisyydelle sikokölistä mitattuna. Hylystä ei havaittu lainkaan metalliosia, joskin perävantaassa on vielä erotettavissa ainakin kahden saranan upotukset. Kaarissa näkyy puisten liitostappien jäänteet ja kylkilautojen liitoksissa erottuu naulanreikiä, mutta saumoista niitä ei siltin takia erotu. Hylyn keulaosassa on pieni kasa tiiliä ja liuskekiviä. Hylyssä ei havaittu lastia tai painolastia, eikä myöskään mitään irtoesineitä hylyn rakenneosien lisäksi.
Alustava tulkinta
Hylyn 3D-malli
Kuvia hylystä (kuvat saa suurennettua klikkaamalla niitä oikealla hiirennäppäimellä ja valitsemalla "avaa uudella välilehdellä)
Perävannas styyrpuurin puolelta | Perän puolen "syvä" pohjatukki | Mastonkenkä | Keulavannas ylhäältä, styyrpuurin puolelta |
Perävannas paapuurin puolelta | Keulan puolen "syvä" pohjatukki | Mitan kompassista näkyy kölisuunta | Lieden jäänteet keulassa |
Viimeisin muokkaus 26.3.2024
Sivun historia PDF-tiedostoina:
tavistholmen_lansipuoli_mvid1000039615-2024-03-26-mas.fi_.pdf
tavistholmen_lansipuoli_loviisa_mvid1000039615_mas.fi_2024-03-17.pdf
tavistholmen_lansipuoli_mvid1000039615-2024-11-08-mas.fi_.pdf