Lippulaivamme DSV Stella

Sukellustukialus DSV Stella, Meriarkeologisen seuran lippulaiva.

DSV Stella on seuramme varapuheenjohtajan ja tunnetun meriarkeologian filantroopin Vesa Saarisen omistama yksityinen sukellustukialus. Vesa on antanut aluksensa Meriarkeologisen seuran käyttöön kaikille seuramme tutkimusmatkoille ja kenttätyöleireille ainakin vuodesta 2018 alkaen. Eipä Suomessa muutenkaan ole meriarkeologisia kenttätyöleirejä juuri pidetty ilman Stellaa! Vesa on lisäksi varustanut Stellaa seuramme toimintaa tukevilla laitteilla kuten sukeltajahissillä, nostokurjella, moottorivinssillä ja valtakunnan hienoimmalla kaasujärjestelmällä, jonka Keke suunnitteli ja toteutti. Vesan kontribuutio Stellan käytössä on korvaamatonta seuramme kenttätyötoiminnalle, sillä meillä tuskin olisi mahdollisuutta ylläpitää useiden kymmenien tuhansien eurojen vuotuisia ylläpitokuluja vaativaa sukellustukialusta - sen kehittämisestä ja korjaamisesta nyt puhumattakaan.

 

Tietoja Stellasta

  • Pituus 70 jalkaa eli noin 22 m
  • Paino noin 42 t
  • Leveys 5 m
  • Syväys 1,5 m
  • Koneteho 280 hp
  • Apukone 9,4 kW
  • Makeavesijärjestelmä 100 l/h
  • Matkanopeus 9 kt
  • Kulutus matkanopeudella 2,1-2,4 l/mpk
  • Kaasujärjestelmä 140-300 l/min, 160 l / 300 bar välivarasto
  • Majoituskapasiteetti 8-12 hlö
  • Sukeltajakapasiteetti 12 hlö.
  • Sauna 5 hlö.

 

 

 

DSV Stella oli alun perin Neuvostoliiton laivaston sukellustukialus "Tallinn", jonka Vesa hankki Neivostoliiton hajoamisen yhteydessä. Karmeassa kunnossa ollut alus uudistettiin kölistä maston huippuun, varustettiin länsimaisella koneella (Volvo) teknologialla ja mukavuuksilla "huvivene" käyttöön, jolloin sen päälliköltä ei vaadita ammattipätevyyttä eikä alukselle miehityspäätöstä. Tämä antaa meille paljon vapaammat toimintamahdollisuudet kuin monissa muissa amatti- tai vuokrakäyttöön rekisteröidyissä aluksissa. Toisaalta se tarkoittaa, että Stellaa ei voi käyttää vuokra-aluksena, vaan toimintaamme osallistuvien on oltava seuran jäseniä - tavalla tai toisella.

Stellassa on kannella "oma paikka" noin 12 sukeltajan varusteille. Täyttöletkut sijaitsevat keskellä alusta eli jonkin verran täytyy kamoja siirrellä sukellusten välillä. Omaa kompressoria Stellala ei ole, vaan vuokraamme 1-2 sellaista aina tarpeen mukaan. 160l/300bar varastosäiliöt ja kaasun jakelulogistiikka Stellalla on puolikiinteästi asennettuna. Stellassa on 7 punkkaa, joista 2 parisänkyjä eli noin 9 hlö pääsee sänkyyn nukkumaan. Tarvittaessa lattia- ja laudepaikkoja löytyy kolme, mutta yleensä teltta on mukavampi vaihtoehto "ylimääräisille". Seuralla on ollut tapana varata punkat ikäjärjestyksessä - vanhimmat ensin. Stellan keittiö on pieni ja käytössä on vain 2 kaasuliettä ja pieni uuni, Jääkaappeja on kaksi, mutta pidemmillä leireillä ne ovat vain kokin käytössä. Tämä tarkoittaa, että merellä lounas on aina kattilaruokaa. Aluksella on makeavesijärjestelmä, josta riittää vettä muillekin tukialuksille, mutta lämmintä vettä ei ole kuin saunassa. Aluksen WC on normaali "meripytty" ja septitankki riittää täydellä miehityksellä noin 3-4 päiväksi. Stellan sauna lämpiää iltaisin, mutta saunominen päättyy 22 mennessä, koska "pukuhuone" on myös kipparin hytti! Stellan takakannen ruokailuryhmässä on vietetty monet unohtumattomat auringonlaskut hyvässä seurassa ja porukassa.

Sukeltamisen kannalta Stella on "luksusta". Tutkimusmatkoilla ja -leireillä pyrimme ankkuroimaan tai muuten kiinnittämään Stellan niin lähelle hylkykohdetta, että sukeltaminen onnistuu suoraan Stellasta sukeltajahissiä hyödyntäen. Toki meillä on yleensä myös apuvene tai vähintään Stellan pelastusvene hätätilanteita varten. Keken luoman kaasujärjestelmän ansiosta Nitrox-täytöt sujuvat muutamassa minuutissa (myös 300bar) ja takakannen kompressori ei laula kuin päivisin toiminnan tai siirtymien aikana.

Viereisessä kuvassa Stella on vasemmassa laidassa, sen vieressä vasemmalta oikealle DSV Maija (Sukeltajat ry), DSV Deko (H2O ry), Hannun Estelle II, DSB Vuoksi (Nousu ry) ja Topin apuvene. Nämä alukset ovat useinmiten mukana Meriarkeologisen seuran tapahtumissa. Muitakin toki on kuten DSV Agonus (Simput ry) ja DSV Tavi (Nautic Club ry) nimeltä mainitakseni. Sukellusseurojen kiitettävän yhteistyön ansiosta, emme vielä koskaan ole joutuneet sanomaan "ei" ajoissa ilmoittautuneille, vaan aina olemme saaneet kerättyä osallistujamäärää vastaavan aluskaluston käyttöömme - monesti ainakin Itämeren suurimman meriarkeologisen eskadeerin!